Składniki:
kalafior 1 duży,
cukinia 1 połowa,
papryka żółta 1 połowa,
papryka czerwona 1 połowa,
cebula 1 sztuka,
olej rzepakowy 5 łyżek,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
bułka tarta 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
jajka 2 sztuka "M",
natka pietruszki 1 pęczek,
olej rzepakowy - ile potrzeba
SOS JOGURTOWY:
sos sałatkowy grecki 1 opakowanie,
rzodkiewki 1 pęczek,
ogórek zielony 1 średni,
cukier 1 łyżeczka,
koperek 1/2 pęczka,
jogurt naturalny 400 ml
kalafior większy ugotować w nieosolonej wodzie na "al dente", nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak, bez dużego głąba włożyć kalafior do miski i gorący tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, wystudzić
rzodkiewki, ogórek zielony bez skórki zetrzeć na tarce duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki
na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej cukinii
kalafior, warzywa, jajka, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, posiekaną natkę pietruszki dobrze wyrobić ręką, jeśli masa jest za rzadka to dosypać ciut bułki tartej, masa powinna być dość zwarta przy formowaniu kotletów
na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z obu stron, kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać z sosem jogurtowym - kotlety są bardzo i to bardzo smaczne, smakują i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz