2016-06-10

filety turbota z piekarnika na obiad...

Składniki:


filet z turbota 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, sałata zielona 1 główka, ogórek zielony 1 sztuka, jogurt naturalny 150 ml, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, koperek 1/2 pęczka


średniej wielkości świeże filety turbota razem z mleczem lub ikrą opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć (jeśli nie lubi się mleczy czy ikry to usunąć je), posypać z każdej strony pieprzem, kucharkiem, sokiem z cytryny i olejem

w blaszce na papierze do pieczenia ułożyć filety i w 200 C na termoobiegu piec 15 minut

sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, dodać stary na plasterki świeży ogórek, wlać jogurt wymieszany, z cukrem, solą, pieprzem, octem

młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać z wody i podać posypane koperkiem z turbotem i sałatą

turbot jest smaczmą rybą, przypomina mi mięsko halibuta, ma mało ości i warto od czasu do czasu zjeść...............SMACZNEGO!!!