Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
skórka z cytryny 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
truskawki 70 dag,
galaretka agrestowa 2 opakowania
jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy, skórka starta z cytryny utrzeć wszystko mikserem z 4 minuty na dużych obrotach do spienienia
do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na jednolite ciasto
forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia - do blaszki dać ciasto, na wierzchu gęsto poukładać połówki truskawek lekko je wciskając w ciasto, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu
galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, tężejącą wylać na ciasto i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto budyniowe przypomina kruche, jest smaczne z takimi dodatkami..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz