Składniki:
CIASTO:
jajka 2 sztuki,
masło lub margaryna 15 dag,
cukier 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
mąka tortowa 20 dag,
kakao 2 łyżki
SERNIK:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 1 łyżka,
ser twarogowy 1 kg/wiaderko,
gruszki 4 sztuki,
bułka tarta 2 łyżki,
galaretka agrestowa 1 opakowanie,
lukier biały - w opisie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
do misy robota wbić jajka, zimną margarynę, cukier, wsypać przesianą mąkę z proszkiem
wsypać kakao i wyrabiać ciasto jak na kruszonkę, schować do lodówki na 30 minut
do misy robota wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i z 5 minut ucierać do białości na wysokich obrotach, dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka i krótko połączyć składniki
tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką - ciasto przyklepać do dna blaszki, wylać masę serową na ciasto
gruszki delikatnie bez wciskania ułożyć na masie serowej skórką do góry
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - sernik piec około 60 minut do ścięcia się masy serowej, sprawdzać patyczkiem, sernik zostawić do wystudzenia w blaszce najlepiej na kilka godzin w chłodnym
galaretkę rozmieszać w 400 ml gorącej wody i wystudzić, mocno tężejącą wlać na gruszki, schować do lodówki, 3/4 szklanki pudru cukru utrzeć ze śmietaną gęstą w odpowiedniej ilości na dość gęsty lukier i polać po serniku i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia w lodówce - sernik jest po prostu obłędnie pyszny i warty upieczenia..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz