2016-05-25

jabłka śliwkowe w leniwej, puszystej drożdżówce...

Składniki:


drożdże świeże 10 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 6 sztuk, mleko 2 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag/stopione, mąka tortowa 4,1/2 szklanki, sól - szczypta, jabłka 12 sztuk, śliwki 12 sztuk, miód 12 łyżeczek, cynamon - szczypta, cukier puder - ile potrzeba


BEZ WYRABIANIA SKŁADNIKÓW i składniki temperatura pokojowa - do większej, wysokiej miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, cukier wanilinowy, jajka rózgą dobrze roztrzepać i wlać na cukier, wlać mleko, stopioną i wystudzoną margarynę

wsypać przesianą mąkę, sól,nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc

jabłka dobrać o jednej wielkości, przed pieczeniem ciasta z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać skórkę, do każdego otworu w jabłkach wcisnąć delikatnie połówki śliwek, blacha 25x24 wyłożona papierem do pieczenia, poukładać na blaszce jabłka, posypać cynamonem i nałożyć po łyżeczce miodu

ciasto po nocy mikserem wyrabiać z 4 minuty, ciasto ma być nie za gęste

ciasto wyłożyć pomiędzy jabłkami, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - ciasto piec około 45-50 do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem - ciasto jest puszyste, aromatyczne i warte upieczenia.............SMACZNEGO!!!