Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 6 sztuk,
mleko 2 szklanki,
masło lub margaryna 12,5 dag/stopione,
mąka tortowa 4,1/2 szklanki,
sól - szczypta,
jabłka 12 sztuk,
śliwki 12 sztuk,
miód 12 łyżeczek,
cynamon - szczypta,
cukier puder - ile potrzeba
BEZ WYRABIANIA SKŁADNIKÓW i składniki temperatura pokojowa - do większej, wysokiej miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, cukier wanilinowy, jajka rózgą dobrze roztrzepać i wlać na cukier, wlać mleko, stopioną i wystudzoną margarynę
wsypać przesianą mąkę, sól,nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc
jabłka dobrać o jednej wielkości, przed pieczeniem ciasta z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać skórkę, do każdego otworu w jabłkach wcisnąć delikatnie połówki śliwek, blacha 25x24 wyłożona papierem do pieczenia, poukładać na blaszce jabłka, posypać cynamonem i nałożyć po łyżeczce miodu
ciasto po nocy mikserem wyrabiać z 4 minuty, ciasto ma być nie za gęste
ciasto wyłożyć pomiędzy jabłkami, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - ciasto piec około 45-50 do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem - ciasto jest puszyste, aromatyczne i warte upieczenia.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz