2016-05-09

gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną...

Składniki:


szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek, kasza gryczana 2 woreczki, surówka - jaką lubisz, maślanka - zimna


szynkę pokroić na średniej wielkości kostki, obsypać mąką, na gorącym oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę

wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut do miękkiego mięsa

wsypać warzywa mrożone zestaw węgierski, dodać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie i dusić pod przykryciem z 15 minut

śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek

podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO!!!