2016-04-26

szybkowar-boczek na kapuście kiszonej do pieczywa...

Składniki:


boczek surowy 1,5 kg, wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżka, curry Royal Brand 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, woda 2 szklanki


z boczku ściąć żeberka, cały płat boczku natrzeć mocno przyprawami

ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem, nicią, schować do lodówki najlepiej na całą noc, przyrawami też natrzeć żeberka

do szybkowara wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, żeberka, wyjąć na talerz

wsypać kapustę kiszoną posypaną cukrem, na wierzchu ułożyć boczek, żeberka, wlać wodę

zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

boczek cienko krojony jest smaczny do pieczywa, żeberka i kapustę wykorzystałam jako dodatek do obiadu..................SMACZNEGO!!!