2016-04-17

drożdżówka z suszonych drożdży z pigwą...

Składniki:


mąka tortowa 50 dag, drożdże suche 1 opakowanie, jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżka, mleko ciepłe 1 szklanka, sól - szczypta, masło lub margaryna 10 dag/stopione, konfitura z pigwy 1 słoik


jajka, cukier, cukier wanilinowy, w misie robota ubić do białości, ciasto będzie lepsze

do masy przesiać mąkę, dodać drożdże suche, wsypać skórkę cytrynową, sól i na wolnych obrotach hakiem mieszać, margarynę stopić, wlać zimne mleko i pomału dolewać do ciasta w trakcie wyrabiania, wyrabiać z 8-10 minut na większych obrotach, przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny

keksówka 30 cm, wysmarowana tłuszczem - do blaszki dać połowę ciasta, rozsmarować konfiturę z pigwy o temperaturze pokojowej

na pigwę dać resztę ciasta, zostawić na 20 minut, piec w 190 C, grzanie góra/dół około 55-60 minut

ciasto z keksówki wyjąć dopiero jak będzie dobrze wysztudzone - drożdżówka jest pyszna z nutą kwaskowatości pigwy, smakuje z masłem do kawy, mleka, herbaty..................SMACZNEGO!!!