2016-03-11

naleśniki z kurkumą...

Składniki:


jajka 2 sztuki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 1 szklanka, mąka tortowa 3 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżeczki, olej rzepakowy 3 łyżki, kurkuma Royal Brand 1 łyżka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba


jajka, olej, mleko,wodę gazowaną, sól, cukier, mąkę przesianą, kurkumę zmikosować blenderem z końcówką rózgi, jeśli trzeba to dolać mleka, aby ciasto było lekko lejące, odstawić na 30 minut

ciasto odstawić na 30 minut aby odpoczęło, naleśniki będę delikatniejsze

patelnia naleśnikarka lub zwykła 22 cm, przetrzeć ręcznikiem z paroma kroplami oleju, oleju więcej nie trzeba dodawać w trakcie smażenia, na dobrze rozgrzaną patelnię nalać chochelką porcję ciasta i rozlać po całej patelni

naleśniki smażyć na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy

naleśniki usmażyłam wieczorem, po wystygnięciu przykryłam folią i zostawiłam na stole kuchennym, na następny dzień nałożyłam farsz z kiszonej kapusty z mięsem i usmażyłam krokiety do barszczu, można użyc innego farszu jaki się lubi - te naleśniki mają piękny kolor i są smaczne................SMACZNEGO!!!