Składniki:
łopatka bez kości 1 kg,
    
    jajka 3 sztuki,
 
    bułka czerstwa 2 sztuki,
   
    kucharek 1,5 łyżki,
    
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
    
    czosnek niedźwiedzi Royal Brand 3 łyżki,
 
    papryka wędzona 1 łyżeczka,
  
    pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
  
    cebula 1 duża,
  
    ząbki czosnku 3 sztuki,
    
    bułka tarta 1/2 szklanki,
    
    olej 1 łyżka,
    
    bułka tarta - ile potrzeba 
łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, bułki namoczyć w wodzie i po nasiąknięciu odcisnąć je z wody i dodać do mięsa, dodać papryki, czosnek niedźwiedzi, kucharka, pieprz mielony, wsypać tartą bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę
dobrze wszystko wyrobić na jednolitą klejącą masę
keksówka 30 cm, wysmarować olejem, posypać tartą bułką i nałożyć masę do blaszki, dobrze ubić aby powietrza nie było w masie, nożem maczanym w wodzie ponacinać skosy na wierzchu i obsypać tartą bułką
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec 55 minut, następnie na termoobiegu piec z 7-10 minut i wyjąć blaszkę z piekarnika - pieczeń jest smaczna i na obiad z sosem jaki się lubi i na zimno do pieczywa..................SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz