2016-02-23

smaczne aromatyczne pierogi z kiszoną kapustą i prawdziwkami...

Składniki:


mąka tortowa 3 szklanki, woda ciepła 250 ml, jajka 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, farsz: - w opisie, cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 łyżeczki, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku


mąkę, gorącą wodę, jajko, sól, olej wsypać do robota i wyrobić hakiem na sprężyste ciasto,można też wyrobić ręcznie, ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut

FARSZ: ilość składników wg potrzeby: kapustę ugotować z marchewką, prawdziwkami do odparowania wody, na oleju podsmażyć cebulkę i posiekaną kapustę z prawdziwkami doprawić pieprzem,solą i wystudzić - ciasto rozwałkować na stolnicy, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm, wycinać z ciasta placki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać

na oleju zeszklić na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, pieprzem, kucharkiem - pierogi wkładać do wrzątku z ciut olejem i posolonym, po wypłynięciu na wierzch gotować z 3 minuty na mniejszym ogniu, cedzakiem wyjąć i przelać zimną wodą, wkładać do miski - pierogi są delikatne, aromatyczne, smakują też później odsmażane................SMACZNEGO!!!

PIEROGI ZAMRAŻAM SUROWE rozłożone na tacy, potem do woreczka i do zamrażarki, po ugotowaniu są jak świeżo zrobione...