2016-01-21

kluski ziemniaczane z mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem...

Składniki:


KLIUSKI ZIEMNIACZANE: ziemniaki 1 kg sól morska 1 łyżka płaska mąka pszenna 120 gram jajka 1 sztuka

KOTLETY MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, sok pomidorowy 1 litr/gęsty, cebula 1 większa, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana kremówka 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, parmezan starty - ile potrzeba


mielone z łopatki wymieszać dokładnie z jajkiem, pieprzem, kucharkiem, czosnkiem wyciśniętym w prasce, tartą bułką, bułką odciśniętą z mleka na kleistą masę, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety mielone i odkładać na talerz

na tłuszczu po kotletach podsmażyć cebulę p0okrojoną w kostkę na złocisto, dodać z 2 łyzki gęstego soku pomidorowego i wymieszać

do rondla wlać pozostały sok pomidorowy, wodę, przyprawę w płynie, dodać cebulę z patelni, mielone kotlety i gotować na małym ogniu z 15 minut, ktlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę

KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko, zagarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając, pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki, kroić na 1 - 1, 5 cm kawałki, partiami gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, wyjmować cedzakiem jak tylko wypłyną na powierzchnię

podać porcję klusek z sosem, mielonym, posypać startym parmezanem,natką pietruszki - danie jest syte, smaczne i dobrze smakuje...................SMACZNEGO!!!