Składniki:
KLIUSKI ZIEMNIACZANE:
ziemniaki 1 kg
sól morska 1 łyżka płaska
mąka pszenna 120 gram
jajka 1 sztuka
KOTLETY MIELONE I SOS:
mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag,
bułka namoczona w mleku 1 sztuka,
jajka 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
bułka tarta 2 łyżki,
olej rzepakowy 8 łyżek,
sok pomidorowy 1 litr/gęsty,
cebula 1 większa,
woda 1 szklanka,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
śmietana kremówka 2 łyżki,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
parmezan starty - ile potrzeba
mielone z łopatki wymieszać dokładnie z jajkiem, pieprzem, kucharkiem, czosnkiem wyciśniętym w prasce, tartą bułką, bułką odciśniętą z mleka na kleistą masę, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety mielone i odkładać na talerz
na tłuszczu po kotletach podsmażyć cebulę p0okrojoną w kostkę na złocisto, dodać z 2 łyżki gęstego soku pomidorowego i wymieszać
do rondla wlać pozostały sok pomidorowy, wodę, przyprawę w płynie, dodać cebulę z patelni, mielone kotlety i gotować na małym ogniu z 15 minut, kotlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę
KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko, zagarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając, pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki, kroić na 1 - 1, 5 cm kawałki, partiami gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, wyjmować cedzakiem jak tylko wypłyną na powierzchnię
podać porcję klusek z sosem, mielonym, posypać startym parmezanem,natką pietruszki - danie jest syte, smaczne i dobrze smakuje...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz