2015-11-10

lekki obiad z ryżem i paprykarzem na piersi kurczaka...

Składniki:


ryż 1 szklanka, pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1,4 szklanki, kucharek 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 10 mniejsze, papryka 4 różne/większe, natka pietruszki 1/2 pęczka


pieczarki obrać ze skórki i pokroić na kawałki, papryki oczyścić z pestek i pokroić na kawałki, cebule pokroić w kostkę grubszą, natkę pietruszki rozdrobnić w rozdrabniaczu, piersi pokroić w średnią kostkę

na oleju podsmażyć piersi, posypać paprykami, kucharkiem

wsypać cebulę, zamieszać i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu

wsypać pieczrki, paprykę, zamieszać i podsmażać na większym ogniu z 2 minuty

zmniejszyć ogień, dodać przyprawę w płynie, natkę pietruszki i dusić do odparowania nadmiaru płynu - ugotować ryż w lekko osolonej wodzie - danie jest jest lekkie, smaczne i zarazem syte..................SMACZNEGO!!!