2015-10-05

szynkowar-mielonka drobiowa z kawałkami piersi...

Składniki:


mięso mielone drobiowe 65 dag, pierś z kurczaka 50 dag, sól peklowa 1,5 łyżeczki, tymianek 1 łyżeczki, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, żelatyna 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, woda 3/4 szklanki


piersi opłukać, pokroić w kostkę, dodać mięso mielone drobiowe, wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania kleistej masy

szynkowar tuba, włożyć woreczek do szynkowara i nakładać mięso, ubijać, aby nie było powietrza, zawiązać, zamknąć ze sprężyną szynkowar i schowac do lodówki na 24 godziny minimum

szynkowar wstawic do garnka z podstawką lub ściereczką, po uzyskaniu temperatury wody 85 C parzyć 110 minut, szynkowar opłukać pod zimną woda i do lodówki na całą noc, szynkowar polać gorącą wodą i woreczek lekko wyjmuje się ze środka - pyszna domowa mielonka.................SMACZNEGO!!!