Składniki:
mięso mielone drobiowe 65 dag,
pierś z kurczaka 50 dag,
sól peklowa 1,5 łyżeczki,
tymianek 1 łyżeczki,
kucharek 3/4 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżeczka,
żelatyna 1,5 łyżki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
woda 3/4 szklanki
piersi opłukać, pokroić w kostkę, dodać mięso mielone drobiowe, wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania kleistej masy
szynkowar tuba, włożyć woreczek do szynkowara i nakładać mięso, ubijać, aby nie było powietrza, zawiązać, zamknąć ze sprężyną szynkowar i schowac do lodówki na 24 godziny minimum
szynkowar wstawic do garnka z podstawką lub ściereczką, po uzyskaniu temperatury wody 85 C parzyć 110 minut, szynkowar opłukać pod zimną woda i do lodówki na całą noc, szynkowar polać gorącą wodą i woreczek lekko wyjmuje się ze środka - pyszna domowa mielonka.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz