2015-10-31

szybkowar-kacze udka z ziemniakami i cebulą duszone...

Składniki:


kacze udka 2 większe, pieprz ziołowy 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 6 mniejsze, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziemniaki 8 średnie, woda 2 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka, surówka - w opisie


kacze udka natrzec kucharkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem i odstawić na godzinę do lodówki, olej rozgrzać w szybkowarze 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" i zrumienić udka z każdej strony, wyjąć na talerz

do szybkowara wrzucić obrane cebule, posypać papryką i podsmażyć z 3 minuty

na cebulach położyć wcześniej zrumienione udka kacze, posypać je pieprzem mielonym

na udkach położyć obrane ziemniaki w całości, wlac wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

z szybkowara wyjąć ziemniaki, udka kacze, wsypać mąkę, śmietanę słodką i pałką blendera zagęścić sos stawiając garnek na średnim ogniu

udka podać z ziemniakami, sosem i np. surówką z marchewki z groszkiem - danie jest smaczne, syte......................SMACZNEGO!!!