2015-10-22

smaczne, łatwe ciasto drożdżowe na maślance z kokosem i śliwkami...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, maślanka 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 3 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, wiórki kokosowe 14 łyżek, śliwki 20 sztuk


składniki temperatura pokojowa - do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty

wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże

ciasto wyrabiać na średnich obrotach z 5 minut, ciasto nie może być ani gęste ani za rzadkie, wyjąć mieszadło, misę nakryć talerzem na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło

forma silikonowa okrągła 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać połową wórek kokosowych

ułożyć połówki śliwek wypestkowanych, posypać resztą wiórek kokosowych, piec około 45-50 minut w 180 C, grzanie góra/dół, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie

ciasto jest aromatyczne, smaczne i szybko się zjada.................SMACZNEGO!!!