Składniki:
jajka 4 sztuki,
   
    cukier 1/2 szklanki,
   
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    
    maślanka 3/4 szklanki,
   
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    
    mąka tortowa 3 szklanki,
    
    drożdże suche 1 opakowanie,
   
    wiórki kokosowe 14 łyżek,
    
    śliwki 20 sztuk 
składniki temperatura pokojowa - do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty
wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże
ciasto wyrabiać na średnich obrotach z 5 minut, ciasto nie może być ani gęste ani za rzadkie, wyjąć mieszadło, misę nakryć talerzem na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło
forma silikonowa okrągła 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać połową wiórek kokosowych
ułożyć połówki śliwek wypestkowanych, posypać resztą wiórek kokosowych, piec około 45-50 minut w 180 C, grzanie góra/dół, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie
ciasto jest aromatyczne, smaczne i szybko się zjada.................SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz