2015-10-24

pizza z czosnkiem niedźwiedzim i ze szpinakiem, pomidorami, cukinią...

Składniki:


drożdże świeże 30 gram, woda letnia 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, mąka pszenna typ 650 3 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki

NADZIENIE: sos pomidorowy 3/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 4 większe, cebula 2 sztuki, oregano 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia


drożdże wkruszyć do misy robota, wlać letnią wodę, wsypać cukier, sól, mąkę i hakiem robota zamieszać

wsypać czosnek niedźwiedzi, wlać olej i wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia

ciasto rozwałkować na cienki placek, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, rozsmarować szpinak uduszony z czosnkiem, kucharkiem na maśle

na szpinaku ułożyć kawałki pomidorów, cebuli

ułożyć plastry cukinii, posypać pieprzem zmielonym, posmarować cukinie pędzelkiem maczanym w oleju, pizzę piec w 220 C około 30-35 minut

pizza jest chrupiąca, aromatyczna i domowa.....................SMACZNEGO!!!