2015-09-26

szynkowar-schab do pieczywa...

Składniki:


schab bez kości 1,2 kg, sól peklowa 2 łyżeczki, curry Royal Brand 1 łyżeczka, przyprawa Harrisa Royal Brand, żelatyna 2 łyżki, woda 3/4 szklanki


schab umyć, pokroić na małe kawałeczki i włożyć do miski

dodać wszystkie dodatki i wyrabiać ręką tak długo aż masa będzie kleista

do woreczka włożyć mięso i do szynkowara typu tuba, zamknąć szynkowar i schować do lodówki na 48 godzin

szynkowar włożyć do garnka ze ściereczką lub podstawką, wlać wody pod zamknięcie szynkowaru i gdy woda osiągnie 85 C parzyć w tej temperaturze 100 minut

szynkowar opłukać pod zimną wodą i wystudzony włożyć do lodówki najlepiej na całą noc

z woreczka wyjąć mięso i kroić plasterki do pieczywa - pyszne, domowe mięsko..................SMACZNEGO!!!