2015-07-18

z kruszonką kokosową ciasto drożdżowe z truskawkami...

Składniki:


drożdże 30 gram, mleko ciepłe 200 ml, masło 100 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 500 gram, truskawki 500 gram, masło 1/2 kostki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, cukier 12 dag, mąka krupczatka 10 dag


do misy robota wlać letnie mleko i stopione masło, wsypać cukier, sól, jajka, mąkę, pokruszone drożdże - hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć i zostawić do wyrośnięcia

blaszka 24x29 cm - wysmarować masłem i posypać mąką, do blaszki dać wyrośnięte ciasto, na wierzch powciskać obrane, opłukane truskawki i zostawić na 30 minut do podrośnięcia

masło miękkie, mąkę krupczatkę, wiórki kokosowe, cukier mikserem utrzeć na kruszonkę

kruszonkę rozsypać na cieście z truskawkami

piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia

ciasto jest łatwe, smaczne i szybko się zjada.................SMACZNEGO!!!