2015-07-19

szybkowar-golonki kruche, smaczne z papryką wędzoną i garam masala...

Składniki:


golonka wieprzowa 3 średnie, kucharek 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka wędzona Royal Brand, przyprawa garam masala Royal Brand, olej rzepakowy 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 1 szklanka


golonki średniej wielkości umyć, osuszyć i każdą natrzeć olejem

kucharek, czosnek, paprykę wędzoną, garam masala wymieszać i natrzeć golonki, dzięki natarciu wcześniej olejem przyprawy się dobrze trzymają

golonki włożyć do szybkowara 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać wodę, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na mniejszym ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, jeśli golonki są duże to trzeba zwiększyć czas gotowanie, moje miały sztuka ok. 60 dag, przy 1 kg sztukach gotować w szybkowarze z 60 minut, ale to i tak krócej niż tradycyjne gotowanie

golonki są kruche, miękkie i nie rozpadają się..................SMACZNEGO!!!