2015-07-14

drożdżowe ciasto z kurkumą i truskawkami...

Składniki:


drożdże 30 gram, jajka 3 sztuki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło 10 dag, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, mąka tortowa 50 dag, truskawki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba


do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/4 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru i mąki, rozetrzeć i zostawić na 30 minut przykryte - wsypać mąkę, resztę cukru i mleka, sól, kurkumę, wbić jajka, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 8 minut, przykryć i zostawić do podwojenia objętości

blaszka 24x29 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć wyrośnięte ciasto, łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie wygładzić wierzch

do ciasta powciskać opłukane, osuszone truskawki, trafiły mi sie bardzo duże kaszubskie truskawki, zostawić na 20 minut

piec w 190 C około 40-45 minut, do suchego patyczka, 2 poziom, grzanie góra/dół

ciasto zostawić do wystudzenia i przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ma ładny złocisty kolor, jest smaczne....................SMACZNEGO!!!