2015-07-28

chrupiące bułki pszenno-grahamkowe z czarnuszką...

Składniki:


drożdże 30 gram, woda ciepła 350 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 3 szklanki czubate, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka czubata, olej rzepakowy 4 łyżki, czarnuszka Royal Brand - ile potrzeba


do misy robota wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i hakiem zamieszać, zostawić na 15 minut - wsypać obie mąki, sól, wlać olej

wyrabiać na najwyższym zakresie przeznaczonym dla haka 12 minut aż ciasto będzie zwarte i odklejone od misy

ciasto zostawić w misie przykryte talerzem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny

wyrośnięta ciasto zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie krótko wyrobić i uformować 6 większych bułek, nożem naciąć na krzyż, posmarować ciepłą wodą i posypać czarnuszką tyle, ile lubisz

piec w 200 C 30 minut, grzanie góra/dół, następnie zmienić na teromoobieg, 170 C i piec 12 minut, bułki wystudzić na kratce

bułki mają chrupiącą skórkę i również smakują na drugi dzień.............SMACZNEGO!!!