2015-06-06

pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową...

Składniki:


jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata, kakao 3 łyżki, truskawki świeże 1 kg, śmietana 30 % 300 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie


jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być

wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto

silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto

na cieście poukładać truskawki lekko je wciskając do ciasta

piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec około 40-45 minut, ciasto wyjąć jak wystygnie na talerz

zimną śmietanę ubijać na sztywno, gdy zacznie robić się sztywna wsypać galaretkę i ubić na sztywno - rozsmarować na wierzchu ciasta

na śmietanie poukładać połówki truskawek i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne i warte upieczenia i zjedzenia.............SMACZNEGO!!!

Milion Smaków Truskawek - druga edycja