2015-06-02

szynkowar-czosnkowy schab bez soli peklowej...

Składniki:


schab bez kości 1 kg, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka, papryka słodka 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, sól ziołowa 2 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki


schab pokroić w drobną kostkę do 1 cm, wsypac do miski

w moździerzu utrzeć czosnek, ziarna pieprzu, paprykę suszoną słodką lub mieloną, majeranek

dodać do mięsa, wsypać sól ziołową, żelatynę, wlać wodę i wyrobić dobrze na kleistą masę

mięso przełożyć do woreczka i włożyć do szynkowara /tuba/, zamknąc szynkowar i do lodówki na minimum 8 godzin

szynkowar postawić w garnku z wodą na ściereczce i po osiągnięciu temperatury 85 C parzyc około 85 minut

szynkowar opłukać pod zimną wodą i po wystudzeniu schować do lodówki na całą noc

wyjąć mięso z woreczka i mamy pyszną wędlinę do pieczywa................SMACZNEGO!!!