2015-06-30

śledzie matiasy na zakąskę...

Składniki:


filety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki, olej rzepakowy 2 szklanki

filety śledziowe "matiasy" wymoczyć w letniej wodzie z 3 razy zmieniając wodę co 30 minut, następnie wylac je na sito aby odciekły z wody

cebulę białą drobno pokroić w kostkę, oliwki zielone nadziane papryką odlac z zalewy i każdą przekroić na "4" części

do miski wsypać cebulę, oliwki, wsypać grubomielony pieprz, cukier, wlać sok z cytryny, zamieszać

dodać pokrojone na 1 cm paski filety - ja kroję nożyczkami wprost do cebuli

wlać olej, delikatnie zamieszać, łyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc

takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO!!!