2015-06-17

kurczak z rękawa z marchewką i cebulą z indyjską nutą garam masala...

Składniki:


kurczak 1,50 kg, garam masala Royal Brand 2 łyżki, papryka ostra mielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 2 łyzeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, marchew 6 sztuk, cebula 6 sztuk, rękaw do pieczenia


kurczaka umyć, usunąć kuperek, przyprawy wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka, schować do lodówki na całą noc - do odpowiedniej wielkości rękawa włożyć kurczaka, w pozostałej marynacie wymieszać obraną marchew, cebulę i dodać do rękawa

rękaw dobrze zawiązać, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 220 C grzanie góra/dół około 60 minut

po 60 minutach rękaw rozciąć i usunąć z naczynia

piec jeszcze z 25 minut, następnie ustawić na termoobieg na 180 C i piec dalej z 10 minut, sprawdzić czy kości się luzują: kurczak jest wtedy dobry - kurczak jest soczysty, smaczny i można podać z czym się lubi................SMACZNEGO!!!

Mam smaka na kurczaka!