2015-05-29

jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym...

Składniki:


drożdże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 8 łyżek, sól - szczypta, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 50-60 dag, aromat waniliowy 3 krople, jajka 3 sztuki, jabłka 8 sztuk, rodzynki 10 dag, cukier 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba


do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 30 minut zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia

następnie margarynę lub masło roztopić w rondelku i wystudzić

pozostały cukier, aromat waniliowy ubić z 1 żółtkiem i 2 całymi jajkami - białko zostawić do posmarowania strucli

gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlać do ubitych jajek, wsypać mąkę 50 dag, jeśli trzeba to dosypać ciut więcej, wlać roztopioną palmę

ciasto w robocie wyrabiać hakiem z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką do wyrośnięcia

jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać

wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem

piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - struclę piec około 40 minut, wystudzoną posypać pudrem cukrem..................SMACZNEGO!!!