2015-04-17

smaczne, łatwe bułeczki drożdżowe nr 2...

Składniki:


jajka 1 sztuka, mleko ciepłe 250 ml, masło 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie


przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda"kliknij i zobacz - jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać

wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut

zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy do odgazowania ciasta

blacha z papierem do pieczenia, ręce nasmarować oliwą i formować bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut

piekarnik nagrzać do 190 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, bułki przed wstawieniem posmarować wodą, można też jajkiem rotrzepanym

piec 25 minut i wystudzić na kratce - bułki są chrupiące, smaczne i o niebo lepsze od kupnych dmuchanych................SMACZNEGO!!!