Składniki:
jajka 1 sztuka,
mleko ciepłe 250 ml,
masło 30 gram,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
mąka pszenna 400 gram,
drożdże suche 7 gram/opakowanie
przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony
"Sekretna Księga Przepisów Kenwooda"kliknij i zobacz - jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać
wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut
zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy do odgazowania ciasta
blacha z papierem do pieczenia, ręce nasmarować oliwą i formować bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut
piekarnik nagrzać do 190 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, bułki przed wstawieniem posmarować wodą, można też jajkiem rotrzepanym
piec 25 minut i wystudzić na kratce - bułki są chrupiące, smaczne i o niebo lepsze od kupnych dmuchanych................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz