2015-04-16

pyszne tiramisu bez jajek...

Składniki:


CIASTO: jajka 4 sztuki, mąka tortowa 115 gram, mąka kukurydziana 15 gram, masło 25 gram

KREM TIRAMISU: serek mascarpone 50 dag, cukier puder 1/2 szklanki, śmietana kremówka 300 ml, kakao - do posypania

PONCZ KAWOWY: kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki, woda 100 ml, żołądkowa gorzka Figa 100 ml


przepis na ciasto do tiramisu jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda"kliknij i zobacz - jajka, cukier utrzeć robocie do białości

wsypać mąki obie i połączyć składniki, tortownica 22 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i dać ciasto do blaszki - piekarnik nagrzać do 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziuom - ciasto piec 20-25 na złoty kolor, wystudzić na kratce

kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem i wlać żołądkową gorzką Figę, wystudzić - ciasto przekroić na połowę, włożyć blat ciasto do blaszki i dobrze nasączyć kawą

zimną śmietanę 30% unić na sztywno, w trakcie dosypywać cukier po trochu, na koniec dać mascarpone i wszystko wymieszać do połaczenia się w gładką masę /nie za długo

połowę kremu tiramisu rozsmarować na blacie nasączonym, nakryć drugim i też go dobrze nasączyć, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i do lodówki na kilka godzin

zdjąć obręcz z tortownicy, posypać obficie kakao i można nie mocno słodkie pyszności zajadać..............SMACZNEGO!!!