2015-04-20

chrupiące bułki pszenne z mąką kukurydzianą...

Składniki:


drożdże świeże 25 gram, woda letnia 150 ml, mleko ciepłe 150 ml, olej rzepakowy 50 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1,5 łyżeczki, mąka kukurydziana 2 łyżki, mąka pszenna typ 500 50 dag


drożdże w misie robota rozmieszać z ciut cukrem, letnim mlekiem z wodą i zostawić na 15 minut - wsypać pozostałe składniki i resztę mleka, wody i wyrabiać z 10-13 minut hakiem robota ciasto

zostawić przykryte na 60-80 minut do wyrośnięcia - ciasto obsypać mąką i parę razy wyrobić ręką do odgazowania, blacha z papierem do pi
eczenia, formować bułki, tępą stroną noża raz głęboko naciąć, posypać mąką i zostawić na 20-30 minut

piekarnik nagrzać 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - włożyć blachę z bułkami i piec 12 minut - następnie zmienić na termoobieg i piec dalej 12 minut

bułki wystudzić na kratce i można zajadać, są bardzo chrupiące i dobrze smakują też na drugi dzień.................SMACZNEGO!!!