2015-04-16

chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach suchych z piekarnika...

Składniki:


drożdże suche 7 gram/opakowanie, mąka żytnia 1 szklanka, mąka chlebowa 50 dag, olej 1 łyżka, sól 1,5 łyżeczki, woda letnia 270 ml, siemię lniane 2 łyżki


drożdże suche w misie robota wymieszać z letnią wodą i na 5 minut zostawić

wsypać obie mąki, sól, olej, siemie lniane i hakiem robota wyrabiać z 10 minut

zostawić przykryte w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę, hakiem zamieszać kilka razy - odgazować

na blacie podsypanym mąką uformować bochenek chleba, położyć na blasze z papierem do pieczenia i zostawić przykryty do wyrośniećia na 30 minut

piekarnik nagrzac do 240 C - grzanie góra/dół, poziom 2, chleb posmarować wodą i włożyć do piekarnika

po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec 30-35 minut, wystudzić na kratce

chleb ma chrupiącą skórkę i jest smaczny, długo jest świeży...............SMACZNEGO!!!