2015-04-07

bułeczki drożdżowe...

Składniki:


mleko ciepłe 250 ml, masło stopione 30 gram, jajka 1 sztuka, cukier 60 gram, sól - szczypta, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie, jajko 1 sztuka do posmarowania

przepis jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda"kliknij i zobacz - letnie mleko, ostudzone stopione masło, cukier, sól w robocie z 2 minuty rózgą spienić

dodać przesianą mąkę, drożdże suche i hakiem wyrabiać z 6-8 minut - ciasto w misie robota nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na 1 godzinę

ze 4 razy ciasto przemieszać hakiem - odgazować, wyjąć na blat

uformować 12 bułek i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem - można posypać np. siemieniem lnianym lub czym się lubi - zostawić przykryte na 20 minut do podrośnięcia

piekarnik nagrzać do 190 C, pieczenie góra/dół - blachę postawić na 2 poziom i piec około 20 minut na złoty kolor

smaczne, domowe, łatwe bułki.............SMACZNEGO!!!