2015-03-05

żytnio-pszenne ciasto ucierane z truskawkami mrożonymi i kruszonką z płatków owsianych...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, aromat waniliowy 3 krople, mąka tortowa 1 szklanka, mąka żytnia 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 1/2 kg/opakowanie, kruszonka - w opisie


jajka, miękka palma, cukier, aromat waniliowy mikserem zmiksować do spienienia, będą grudki ale to ma tak być

wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować nie za długo na dość gęste ciasto, tortownica 24cm, wysmarować masłem i tartą bułką, wyłożyć ciasto do blaszki

na cieście rozłożyć mrożone truskawki /nie rozmrażać wcześniej/

KRUSZONKA: 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki mąki tortowej, 10 dag cukru i miękkiej palmy - mikserem zrobić kruszonkę

kruszonkę wysypać na truskawki, piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak będzie zimne - ciasto jest pyszne i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!