2015-03-24

gulasz z łopatki z warzywami i garam masala...

Składniki:


marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka 2 średnie, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, smalec 1 łyżka, przyprawa garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki


na gorącym smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa, cebulę, czosnek

wsypać pokrojoną w większą kostke łopatkę obsypaną mąką, pieprzem mielonym, garam masala i razem podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając

wlać wodę, przyprawę w płynie i dusić do miękkości mięsa na mniejszym ogniu

na koniec dodać śmietanę słodką i zagotować na większym ogniu z 2-3 minuty, dodać natkę pietruszki mrożoną lub świeżą

gulasz podać z ziemniakami, kaszą lub z czym się lubi..............SMACZNEGO!!!