Składniki:
pierś z kaczki 2 sztuki,
udka z kaczki 2 sztuki,
majeranek 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
kapusta czerwona 1 mała,
śliwki suszone 6 sztuk,
gruszki 2 sztuki,
jabłka 2 sztuki,
ząbki czosnku 2 sztuki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
przyprawa do piernika 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 3 łyżki,
majeranek 1 łyżeczka,
woda 3/4 szklanki
kapustę czerwoną małą główke pokroić na drobno do miski i zalać ją wrzątkiem, po 5 minutach odlać wodę z kapusty
piersi i udka naciąć na skórze, matrzeć kucharkiem, pieprzem, majerankiem i na mocno gorącym oleju zrumienić z każdej strony, przełozyć na talerz
do szybkowara 3,5 litra
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać kapustę, pokrojone jabłka, gruszki, czosnek, śliwki wędzone i wymieszać wszystko z cukrem, przyprawą do piernika, octem, majerankiem, kucharkiem, wlać tłuszcz po smażeniu kaczki i wymieszać - na kapuście ułożyć porcje kaczki skórą do góry, wlać 3/4 szklanki wody i zamknąć szybkowar- po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować z 35 minut
szybkowar otworzyć po 30 minutach, kapusta i kaczka w tym czasie jeszcze nabierze smaku przypraw i owoców - podać na obiad z czym się lubi...............kapusta jest aromatyczna i pyszna, kaczka krucha, mięciutka i nie przegotowana........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz