2015-02-06

kruszonkowy gruszkojabłkowiec...

Składniki:


jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 5 średnie, jabłka 5 średnie, cukier 1 łyżka, przyprawa do piernika 2 łyżeczki, budyń śmietankowy 1 sztuka, cukier puder - ile potrzeba


jajka, miękka palma, cukier, proszek do pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę

tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać do dna

ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce

resztę ciasta rozsypać na owocach jako kruszonkę

piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak wystygnie

ciasto posypać pudrem cukrem i można ze smakiem zajadać.............SMACZNEGO!!!