2015-02-27

łatwe,smaczne ciasto z marmoladą gruszkową i śliwkową...

Składniki:


jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 1/2 szklanki, marmolada 250 ml/słoik, kakao 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, marmolada 250 ml/słoik


użyłam swoje marmolady które są nie za gęste/lekkopłynne - JAK UŻYJESZ GĘSTYCH TO ROZMIESZAJ JE Z CIUT PRZEGOTOWANĄ WODĄ

jajka, olej, cukier,, kakao, cynamon, marmolada gruszkowa, mleko mikserem wymieszać z 3 minuty na większych obrotach - trochę marmolady gruszkowej zostawić do posmarowania wierzchu ciasta

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem krótko wymieszać na dość gęste ciasto

tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 45 minut i dobrze je wystudzić

ciasto przekroić na połowę, można nasączyć np. herbatą lub wodą z sokiem i posmarować marmoladą śliwkową

wierzch ciasta posmarować marmoladą gruszkową - ciasto jest pyszne i szybko się zjada................SMACZNEGO!!!