2015-01-02

zupa klopsikowa z ryżem...

Składniki:


mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 4 litry, ryż 3/4 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, kucharek - do smaku


mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kaszką manną, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, jeśli jest za luźne to dosypać tartej bułki i formować klopsiki 5 cm

wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę i wkładać klopsiki, po wypłynięciu gotować z 10 minut na średnim ogniu

klopsiki wyjąć na talerz i do wywaru wsypać ryż, gotować do miękkości ryżu, do smaku dodać majeranek, kucharka, przyprawę w płynie, włożyć ponownie klopsiki, wymieszać zupę ze słodką śmietaną 18%, dodać mrożoną natkę pietruszki lub świeżą

zupa jest syta i rozgrzewająca w chłodne dni..............SMACZNEGO!!!