2015-01-22

pomarańczowo-jabłkowa babka jogurtowa...

Składniki:


jogurt naturalny 180 ml, mąka pszenna 500 z Kopytowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, pomarańcze 2 sztuki, jabłka 4 sztuki, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba


dobrze ubić pianę z białek i cukru, dodać żółtka, olej, jogurt i krótko zmiksować

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i i zmiksować krótko do połączenia składników

forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dnie położyć kawałeczki pomarańczy, jabłek

dać na to trochę ciasta, znowu kawałki owoców, dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta

piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto z formy wyjąć zupełnie wystudzone

w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę białej czekolady z 2 łyżkami gęstej śmietany

polać polewą babkę i posypać kolorową posypką, odstawić do zastygnięcia polewy - babka jest bardzo smaczna, wilgotna i delikatna................SMACZNEGO!!!

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę