mięso mielone indycze 50 dag, ryż ugotowany 4 saszetki, cebula podsmażona 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, sos chili 2 łyżki, kapusta włoska 1 średnia, woda 6 szklanek, pomidory w puszce 250 ml, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 4 łyżki
ryż w saszetkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone z indyka, podsmażoną cebulkę na maśle, kucharka, ostry sos chilli, wszystko dobrze wymieszać
średniej wielkości nie twarda główka kapusty włoskiej - wyciąć głąb i we wrzątku parzyć i ściągać liście, z ostudzonych liści ścinać gruby nerw, nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki
do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć rozkładane sitko, układać gołąbki
na wierzch można dać kilka liści kapusty, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary opuścić gwizdek i na mniejszym ogniu gotować 20 minut, spuścić ciśnienie i wyjąć gołąbki na talerz
wywar z szybkowara przelać do mniejszego garnka i zagotować - pomidory blenderem zmiksować ze śmietaną i mąką, wlać do wywaru i zagęścić sos, do smaku można doprawić np. przyprawą w płynie
gołąbki podać z sosem np. do ziemniaków, pieczywa, kaszy................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz