2014-11-30

puszyste placki z jabłkami...

Składniki:


jajka 2 sztuki, mąka tortowa 2 szklanki, mleko 3,2% 2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłko winne 4 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba


żółtka, mąkę przesianą, mleko, cukier, cukier wanilinowy zmiksować mikserem na gładką masę dość gęstą

jabłka obrane pokrojone na cienkie kawałeczki dodać do ciasta i wymieszać - białka ubić na pianę sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników

na bardzo gorącym oleju kłaść dużą łyżką porcje ciasta tak z 2 cm grubości

smażyć na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia tłuszczu nadmiaru - przed podaniem posypać pudrem cukrem, placki są dzięki ubitej pianie puszyste, delikatne...............SMACZNEGO!!!