2014-11-30

marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu...

Składniki:


masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bita śmietana 330 ml, cukier puder 1 łyżka, wiórki kokosowe - ile potrzeba, śmietan fix 1 opakowanie


jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać z jabłkami

miękka palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto

wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę

wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę

do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem

tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę jabłek - piec w 200C około 45 minut

zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietanfixem i posmarować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi

ciasto jesr rewelacyjnie smaczne, łatwe i warte upieczenia..............SMACZNEGO!!!