Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
kawa rozpuszczalna 3/4 szklanki
w misie robota utrzeć jajka z cukrem do "białości" na kogel-mogel
w trakcie mieszania wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie ciasto
w trakcie mieszania wlewać olej rzepakowy i utrzeć na gładkie ciasto
ciasto podzielić na 2 części i do jednej wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać z ciastem
forma silikonowa z kominkiem 24cm - na przemian do formy dodawać ciasto jasne i na nie ciasto kawowe
piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy wystudzone
zebra kawowa jest delikatna i ma wyśmienity smak kawy.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz