2014-11-30

babka zebra kawowa...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, kawa rozpuszczalna 3/4 szklanki


w misie robota utrzeć jajka z cukrem do "białości" na kogel-mogel

w trakcie mieszania wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie ciasto

w trakcie mieszania wlewać olej rzepakowyi utrzeć na gładkie ciasto

ciasto podzielić na 2 części i do jednej wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać z ciastem

forma silkonowa z kominkiem 24cm - na przemian do formy dodawać ciasto jasne i na nie ciasto kawowe

piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy wystudzone

zebra kawowa jest delikatna i ma wyśmienity smak kawy.............SMACZNEGO!!!