Składniki:
śledzie 1 kg,
mąka pszenna - ile potrzeba,
kucharek 3 łyżki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
SOS:
cebula 4 sztuki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
cukier 2 łyżeczki,
przyprawa w płynie 1 łyżeczka,
ocet 10 % 3/4 łyżeczki,
pomidory 4 sztuki,
papryczka chilli 1 średnia,
woda letnia 4 szklanki
świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem, zamieszać i zostawić na 1 godzinę
do worka foliowego wsypać odpowiednią ilość mąki/ok.2 - 3 szklanki/ i w tym worku wszystkie śledzie obsypać - taki sposób nie brudzi blatu i nie rozsypuje sie mąka
na bardzo gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie z każdej strony i odkładać do miski
na innej patelni na oleju usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone w kostkę, dodać papryczkę chilli z pestkami posiekaną, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i gotować z 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając
usmażone śledzie zalać gorącym sosem, najlepsze są na drugi dzień..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz