2014-10-17

kotleciki mielone po hiszpańsku w pomidorach świeżych...

Składniki:


mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 2 małe, marchewka ugotowana 1 mała, papryczka chilli 1 średnia, cebula 1 mała, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba

SOS: pomidory 8 sztuk, czosnek ząbki 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony - do smaku


mielone wołowo-wieprzowe dobrze wyrobić z rozgniecionymi tłuczkiem ugotowanymi ziemniakami, marchewką, dodać jajko, tartą bułkę, cebulę drobno pokrojoną, kucharka, papryczkę chilli posiekaną z pestkami

na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotleciki mielone i odkładać je na talerz

umyte pomidory zmiksować w rozdrabniaczu razem ze skórką, czosnkiem i wlać do patelni po mielonych, dodać cukier, sól, pieprz do smaku i gotować z 5 minut na średnim ogniu

następnie włożyć kotleciki do sosu i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut

te kotleciki smakują na ciepło do makaronu, ryżu, ziemniaków ale też można na zimno do pieczywa.................SMACZNEGO!!!