2014-10-14

duszona papryka grecka...

Składniki:


papryka średnia 6 sztuk, mięso mielone 30 dag, ryż basmati ugotowany 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, ser feta 15 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 6 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka


mięso mielone dokładnie wymieszać w misce z drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem fetą i ugotowanym ryżem w niesolononej wodzie

przyprawić 1 łyżeczką oregano, mielonym pieprzem, kucharkiem

z papryk odciąć górną część ( ok. 2 cm od strony ogonka ) i wyjąć gniazda nasienne i opłukać

papryki dobrze nadziać farszem do pełna i do każdej włożyć kawałek papryki z odciętych czubków

włożyć je do garnka, każdą polać oliwą i dusić pod przykryciem z 35 minut na średnio-mniejszym ogniu................SMACZNEGO!!!