2014-09-10

ogórki małosolne z filtrowanej wody...

Składniki:


ogórek gruntowy 4 kg, koper 4 podsuszone gałązki, korzeń chrzanu 2 duże, liść winogronowy 3 gałązki, chrzan 4 liście, czosnek ząbki 12 sztuk, kminek cały 2 łyżki, sól - ile potrzeba, woda filtrowana z dzbanka Dafi - ile potrzeba


ogórki jędrne gruntowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, potem je wytrzeć

na dnie dużego gara kamionkowego układać koper, chrzan korzenie i liście, liście winogron, ząbki czosnku, ciasno ogórki układać

zalać odpowiednią ilością wody filtrowanej, posypać kminkiem, wsypać sól kamienną z 1.5 łyżki na litr wody

ogórki nakryć talerzykiem i kamieniem, przykryć ściereczką i po 3 dniach są doskonałe ogórki do jedzenia..............SMACZNEGO!!!