2014-08-01

zwijany boczek z cebulą, czosnkiem, chilli...

Składniki:


chudy boczek 1 kg, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, chili pieprz cayenne 1 łyżka, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra ziarenka 1 łyżeczka


chudy kawałek surowego boczku opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym

posypać kucharkiem, majerankiem i papryką chilli cayenne

zwinąć boczek ciasno na roladę i obwiązać grubszą nicią, zawinąć do woreczka foliowego i do lodówki na całą noc aby smaki się przegryzły i zamarynowały boczek

do garnka dać smalec i na gorącym zrumienić boczek z każdej strony, następnie przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić do miękkości mięsa - około 45-50 minut co jakiś czas obracać boczek i można podlać kilkoma łyżkami wody

boczek zostawić do wystudzenia i z zimnego zdjąć sznurek i kroić w plasterki do pieczywa.............SMACZNEGO!!!